IN DE KIJKER I WINNAAR ROB WOESTENBORGHS

Ex-wereldkampioen duatlon Rob Woestenborghs (47) kroonde zich vorig jaar tot de eerste winnaar van de Ultron Duatlon Kruisem. “Een sportevenement in de buurt is altijd leuk om mee te nemen. Toch had ik niet verwacht om de jonge toppers te kloppen. Dankzij mijn ervaring maakte ik op tactisch vlak wel de juiste keuzes”, aldus Woestenborghs die aangesloten is bij Ratrace Triatlon Team Oudenaarde.

Hoe heb je de wedstrijd vorig jaar beleefd?

“Ik stond samen met een aantal vrienden aan de start waaronder Francis Vergalle die ik train. In het eerste, snelle looponderdeel kon ik mijn wagonnetje aanpikken bij de ruime kopgroep. Na de wissel kwam er vooraan meer afscheiding door het glooiende fietsparcours. Samen met Viktor Benschop van de Izegemse Triatlonclub kon ik wegrijden net voor de tweede wissel. We draaiden goed rond. Ik begon als tweede aan de laatste vier kilometer, maar Viktor kreeg last van krampen. Tijdens het fietsen viel het me op dat hij zijn bidon had verloren. Zo kon ik naar de overwinning snellen”, vat Rob beknopt samen.

Wat verwacht je van de tweede editie van de Ultron Duatlon Kruisem?

“Ik kan zelf niet deelnemen en dat vind ik jammer. Na de Kerstcorrida in Deerlijk ben ik op de sukkel met een voetblessure. Op oudere leeftijd moet je extra opletten bij intervaltrainingen, zeker met jonge gasten zoals Michiel Stockman die voor mij één van de favorieten is om me op te volgen. Bovendien zal het niveau van het deelnemersveld dit jaar veel hoger liggen doordat je je in Kruisem kan kwalificeren voor het EK sprintduatlon in Portugal. Maar deze duatlon is in het algemeen voor veel atleten een goede voorbereiding op het nadere triatlonseizoen.”

Je geeft je passie voor multisport door via Start To Triatlon trainingen en de organisatie van de Triatlon Van Vlaanderen.

“Ja, dat klopt. Eenmaal je het virus te pakken hebt, is het moeilijk om het los te laten. Jammer genoeg gaat de Triatlon Van Vlaanderen dit jaar niet door, omdat we geen goedkeuring van een betrokken gemeente ontvingen. Net zoals bij wielerwedstrijden merk ik op dat het steeds moeilijker wordt om een sportevenement op het openbaar domein op poten te zetten. Denk maar aan het vroegere draftingparcours van de Triatlon Van Vlaanderen. Bovendien is het een uitdaging om na meer dan tien edities nieuw bloed in het organiserend comité te krijgen. Maar ik heb positief nieuws. In 2025 zal de klassieker van Oudenaarde opnieuw doorgaan”, rondt Rob positief af.

IN DE KIJKER I WINNARES FRIEDEL CUYPERS

Debutante Friedel Cuypers (20) maakte meteen indruk door in haar eerste duatlon van het seizoen de zege te pakken. “Ik had niet verwacht om te winnen, maar ik bleef erin geloven tot het einde. De lastigheidsgraad van de omloop speelde in mijn voordeel. De Ultron Duatlon Kruisem was bovendien het begin van een mooi vervolg in de Lotto Duatlon Series, aldus de Leuvense Friedel die een atletiekverleden in speerwerpen en langere loopafstanden heeft.

Hoe heb je de wedstrijd vorig jaar ervaren?

“Ik vond het een sfeervolle wedstrijd. Er was veel publiek langs het loopparcours waarvan we in totaal vier lussen afwerkten. Aan aanmoedigingen was er bijgevolg geen gebrek. Het fietsparcours was uitdagend met enkele, moeilijke passages zoals over de kasseistrook. Je moest daardoor alert blijven. Maar dat maakte het leuk.  Bovendien had je in Kruisem de kans om aan te vallen. In één poging was het mogelijk om de concurrentie achter te laten. Bij mezelf is dat helaas niet gelukt. Daarvoor fietste Camille Roman te snel. Ze kon al mijn demarrages counteren. Daarna vertrok ze heel snel in het tweede looponderdeel. Maar in de laatste kilometer versnelde ik op de lange straat bergop en zo kon ik weglopen van Camille waardoor ik de wedstrijd won. Eens je boven bent op die lange berg is het enkel nog naar beneden tot aan de finish”, blikt de eindwinnares van de Lotto Duatlon Series 2023 tevreden terug.

IN DE KIJKER I DEELNEMER STEVEN BAUTERS

Kruisemnaar Steven Bauters (25) eindigde vorig jaar als 104de in de eerste editie van de Ultron Duatlon Kruisem. “Het was een leuke kennismaking met de duatlonsport in eigen dorp. Op het landelijke parcours kon ik me volledig uitleven. Ik kijk ernaar uit om terug mee te doen op 1 mei”, aldus de lokale inwoner die een voetbalverleden heeft bij KVC Nokere-Kruishoutem.

Hoe heb je de wedstrijd vorig jaar beleefd?

“Het was een mooie lentedag. Ik had wat stress als ik naar de deelnemerslijst keek, maar eens in het startvak was ik blij om enkele mede-Kruisemnaren te zien. De wedstrijd ging snel van start ondanks het golvende loopparcours. Ik vond een passend tempo dat ik kon volhouden tot aan de wisselzone. Daar was ik opgelucht dat ik op de fiets kon springen. Ik kwam terecht in een groepje van vijftien man waarin we twee ronden goed ronddraaiden met als grootste hindernis de kasseien van de Huisepontweg. Ik zou mezelf niet zijn als ik niet eens probeerde om te ontsnappen met een aantal anderen. Helaas betaalde ik die inspanning dubbel en dik terug met een lichte kramp in de kuit. In het laatste looponderdeel perste ik er alles uit en zo kon ik nog enkele fietskompanen bijbenen. Het was een mooie wedstrijd op een uitdagend parcours aan de voet van de Vlaamse Ardennen. Dikke chapeau aan de organisatie”, blikt Steven met een voldaan gevoel terug.

Was het je eerste duatlon?

“Ja, het was de eerste keer dat ik deelnam aan een duatlon. Omdat het zo dicht bij huis was, leek het de ideale kans om dit eens te proberen. De Ultron Duatlon Kruisem stond snel terug aangevinkt in de agenda van 2024. In 2022 had ik mezelf al gewaagd aan twee triatlons.”

Vanwaar de keuze voor duursport?

“Na zeventien jaar voetballen en een impulsieve fietsaankoop tijdens de coronaperiode heb ik mezelf herontdekt. Ik haal veel meer voldoening uit duursport doordat je je fysieke limieten leert kennen en verleggen”, rondt de geboren en getogen Kruisemnaar af.